Slik beskytter du livet i havna

Vi er mange som elsker havet. Frihetsfølelsen når man glir frem over det store blå. Roen når man dupper i bølgene og venter på at fiskesnøret skal stramme seg.

Havet er et fantastisk økosystem. Men selv om vi elsker havet og er helt avhengige av det, har vi mennesker ikke alltid vært like snille mot det. Vi fyller det med plast, søppel og stoffer som ikke hører hjemme der.

Den utviklingen må stoppes. Vi kan gjøre mye for å endre denne situasjonen. Vi kan slutte å kaste søppel rundt oss, både til havs og på land. Vi kan også bruke miljømerkede vaske- og oppvaskmidler. (Visste du forresten at det ofte holder lenge med en halv tablett i oppvaskmaskinen for å vaske en full maskin? Det er helt sant.)

Hos Aspen har vi vår egen oppskrift som hjelper deg å ta vare på livet i havna. Den kalles alkylatbensin og er et produkt vi faktisk har funnet opp selv. Alkylatbensin lages av gasser som oppstår når man raffinerer olje, og det er en ekstra ren form for drivstoff som gir ekstra ren forbrenning i motoren din.

 

OPPTIL 99 PROSENT RENERE

Og når vi sier ekstra ren, så mener vi ikke bare litt renere. Faktisk inneholder drivstoffet vårt opptil 99 prosent mindre skadelige hydrokarboner enn konvensjonell bensin.

Hvis du har en eldre påhengsmotor, er det ekstra viktig å velge riktig drivstoff. Cirka 25 prosent av drivstoffet kan gå rett ut i vannet uten å forbrennes. Siden Aspen alkylatbensin nesten ikke inneholder skadelige aromatiske hydrokarboner, gjør du havet en stor tjeneste.

 

 

BRA FOR MOTOREN

Du gjør også motoren din en stor tjeneste. Siden Aspens alkylatbensin er så utrolig mye renere, får motoren det mye bedre når du bruker dette drivstoffet. Den blir lettere å starte, og den holdes mye mer fri for sot, takket være den rene forbrenningen. Siden holdbarheten er opptil ti ganger høyere enn for vanlig bensin, slipper du å tømme tanken når du henter opp båten for sesongen. Og når den skal sjøsettes igjen, er det lettere å starte den.

Sist, men ikke minst: Når du velger riktig drivstoff, gjør du deg selv en tjeneste. Når du kjører båten, sitter du ved siden av motoren. Det er alltid en risiko for at du puster inn avgass fra motoren, og hadde det ikke vært fint om avgassene inneholdt så lite skadelige hydrokarboner som mulig?

Så neste gang du skal fylle tanken på påhengsmotoren din, bør du tenke grundig gjennom hvilket drivstoff du bør velge.

For havets skyld.

For motorens skyld.

Og ikke minst – for din egen skyld.