Heller grønne enn skitne fingre

Uttrykket "grønne fingre" blir ofte forbundet med noen som er flink til å få planter til å vokse og trives. For Bosse Rappne har grønsken vært med helt fra barnsben av. Foreldrene hans drev Slottsträdgården Ulriksdal, et hageselskap ved Ulriksdals slott. Med tiden ble det ganske naturlig for Bosse å velge den samme veien: I 1985 overtok Bosse Slottsträdgården Ulriksdal sammen med moren sin.

Men det var deltakelsen i det populære TV-programmet Äntligen Hemma som gjorde Bosse Rappne til et kjent fjes for mange svensker. Han har også skrevet bøker om hagearbeid.

"Jeg arbeider med møblert natur"

"Jeg arbeider med møblert natur", sier han når han skal beskrive yrket sitt. Han driver fortsatt Slottsträdgården Ulriksdal, og han bor til og med i et hus i selve hagen.

Rundt det gamle slottet finnes det en rekke forskjellige virksomheter som både vokser og trives. Slottsträdgården Ulriksdal driver plantesalg og kafé og har konferansemuligheter som kan kombineres med både hagedesign og ulike kurs.

Hos Bosse Rappne er det ikke bare fingrene som er grønne. Han har lenge tatt til orde for miljøet, og det er en av grunnene til at han har vært en flittig bruker av Aspens alkylatdrivstoff i mer enn ti år.

"Det er mange fordeler med det. Maskinene får det bedre, det lukter ikke vondt, og man kan la barna gå bak gressklipperen uten å få dårlig samvittighet."

"Det er mange fordeler med det. Maskinene får det bedre, det lukter ikke vondt, og man kan la barna gå bak gressklipperen uten å få dårlig samvittighet."

Bosse Rappne beskriver seg som en "kritisk bruker" som gjerne vedlikeholder og reparerer maskinene sine selv. Og når man skrur på motorene, er det en annen fordel med Aspen, sier han:

"Alt er renere. Det blir ikke skittent på samme måte."

Fordelene veier veldig, veldig tungt. Finnes det ulemper?

"Nja … noen synes kanskje at bensinen er litt dyr. Men hvis man fordeler det over et år, blir det ikke mange kroner. Ikke engang for meg som er storforbruker."

Bosses fem beste tips for å få en skikkelig fin plen

1: Ikke klipp gresset for kort!

Gresset skal aldri være kortere enn 4–5 centimeter. Gresstråene er planter der halvparten lever over bakken, og halvparten under. Hvis gresset klippes for kort, svekkes rotsystemet, og det blir lettere for ugress å etablere seg.

2: Klipp oftere – og mindre

En naturlig konsekvens av det første tipset. Det er bedre å klippe gresset ofte og lite, enn mye og sjelden. Du bør ikke klippe av mer enn en tredjedel av gressets lengde. Da unngår du å gi gresset sjokk, noe som kan føre til at det trenger lang tid for å komme seg igjen.

3: La det klipte gresset ligge.

Det klipte gresset er neste generasjons jord. Forutsatt at det ikke er snakk om store mengder, bør du la det ligge igjen på plenen. Da kan det være nødvendig å fjerne det.

4: Ikke bruk kalk

Regelmessig kalking av plenen frigjør næringsstoffene som er bundet i plenen. Det kan gi en kortsiktig forbedring, men på lang sikt svekker det jordens næringsinnhold.

5: Bruk gjødsel

Istedenfor kalk kan du bruke naturgjødsel, gjerne hønsegjødsel, som tilfører viktige næringsstoffer og øker den biologiske aktiviteten.

Mosen forsvinner i takt med kjærligheten

Hvis du har problemer med mose i plenen, vil alle disse rådene hjelpe deg. Mose trives ikke i tett og godt gjødslet plen. I takt med at plenen får mer kjærlighet, forsvinner mosen. Men hvis problemet er altfor stort, kan det være at du må hjelpe plenen litt på vei:

  • Rak bort så mye av mosen som mulig
  • Hvis det finnes nakne flekker, kan du så med gressfrø for å reparere dem – følg instruksjonene på pakken
  • Hold jorden svakt fuktig i et par uker
  • Ikke klipp før gresset har fått fotfeste
  • Ikke klipp bort mer enn en tredjedel