Aspen - drivstoff for folk som bryr seg

Når Erik Sparrman gikk ut Skogsvårdskolan i 1985 og begynteå jobbe som tømmerhugger, stod ofte blårøyken som en sky bak sagen. Å stå i snøen en hel vinterdag og mates med bensindamp var ingen god opplevelse.

– Framfor alt var det ikke bra for helsen. Jeg fikk ofte hodepine av lukten, sier Erik. Når Aspens alkylatbensin kom i 1988 gikk jeg direkte over til den. Det lukter ingenting og gjør at både maskiner og sager går veldig rent. Dessuten vet jeg at det alltid er rett blanding av olj og bensin og slipper å stå og blande selv.

I dag driver Erik firmaet Skog och Terräng i Lund utenfor Skellefteå, Sverige. Han jobber fremst med opplæring innen skogsbruk og med mindre skogspleieoppdrag som avvirkninger og rydding. Han lærer også personal fra forskjellige firmaer over hele landet i hvordan man bruker motor-og ryddesager på sikrest mulig måte og der er selvsagt rett drivstoff og olje en viktig del.

– Jeg anbefaler alle å bruke alkylatbensin, både for sin egen og for sagens skyld. I dag skulle jeg si at 90 prosent av kursdeltagerne allerede gjør det fra starten av. Dessuten har jo bedrifter krav på seg til å bruke miljøvennlige produkter.

Aspen Bio Chain oil
For ett par år siden kom Aspen Bio Chain Oil, en miljøtilpasset vegetabilsk sagkjedeolje, og Erik var selvfølgelig ikke sen med å prøve den. En stor fordel mener han er at den ikke klistrer igjen, hvilket har vært ett problem med andre biologiske oljer.

– Om sagen har fått stå en stund med en dålig,klistrete olje orker ikke kjeden dra rundt i visse situasjoner. Gammel, dålig olje kan man nesten klippe av med saks om det er kaldt ute ettersom den blir så seig. Aspens olje derimot er veldig ren, lettflytende og trivelig å jobbe med. Jeg har brukt den når det har vært -24 grader ute og det har fungert veldig bra.

For Erik har både alkylatbensinen og sagkjedeoljen gjort hans arbeidsdag bedre. Det er bare å ta med seg de ferdigblandede dunkene og gi seg ut i skogen.

– De har også lang holdbarhet og det uppstår ingen kalkavlagringer. Jeg trives bra med Aspen, det fungerer og er lett å få tak i  hvilket er anledningen til at jeg aldri har byttet drivstoff. En del syns at alkylatbensin er dyrt, men jeg syns tvertimot at det blir billigere i det lange løpt og framfor alt er det så mye bedre arbeidsmiljømessig!

Aspen 2 - Drivstoff for luftavkjølte totaktsmotorer

Aspen Bio Chain oil - Vegetabilsk sagkjedeolje